Har du brug for flere rum i din bolig? En skillevæg kan være løsningen på dine pladsmæssige udfordringer, og det behøver ikke være dyrt eller besværligt at sætte en skillevæg op. Til gengæld er det vigtigt at du gør dig nogle overvejelser, inden du sætter skillevæggen op, for der er naturligvis forskel på, om du skal omdanne ét værelse til to, bygge en bruseniche eller noget helt tredje.

Grundformen er dog den samme for alle skillevægge. Først skal du måle ud, dernæst skal du bygge et skellet, isolere og beklæde væggen inden du er klar til at tapetsere og/eller male. Lyder opgaven alligevel for omfattende, kan du med fordel benytte en tømrer til at bygge din skillevæg for dig. Du kan f.eks. finde en lokal tømrer på hjemmesiden Find-Virksomhed.dk.

Skal du vælge et skelet af stål eller træ?

Som regel anvendes der enten stålprofiler eller skillerumslægter i træ, når du skal konstruere skelettet til skillevæggen. Der er fordele og ulemper ved begge dele – stålprofiler er dyre men vejer mindre. Arbejdet går ofte hurtigere med stålprofiler, men de fleste amatører befinder sig bedst ved at arbejde med træ.

Uanset hvilket materiale, du vælger, skal du sørge for de rette dimensioner. Normalt skal der være 60 cm mellem de lodrette skillerumslægter, men arbejder du med vådrum, lyder de skærpede krav 30 cm afstand mellem lægterne.

Vælg den rette beklædning

Når du har skelettet på plads, kan du gå i gang med at beklæde væggen. Her vælger mange at benytte gips, som både er billigt og nemt at arbejde med. Herudover er gipsoverfladen brandhæmmende, ligesom den særlige overflade gør det nemt at spartle og lave en pæn afslutning.

Har du planer om at hænge tunge ting på din skillevæg – hylder, fjernsyn etc. – er det vigtigt at du monterer en skruefast plade af krydsfiner bag gipsen. Laves skillevæggen på badeværelset, skal du vælge særlige materialer som fungerer i vådrum.

Husk isolering

Da der er tale om en indendørs væg, kunne du måske være fristet til at droppe isoleringen. Det bør du dog ikke gøre. Isolering er vigtigt – også i skillevægge. Med isolering i væggen får du mulighed for at have forskellig temperatur i de to rum, ligesom isolering kan forhindre ild i at sprede sig ved brand. Sidst men ikke mindst hjælper isoleringen i forhold til lydisolering, hvilket kan være meget praktisk uanset hvad værelserne skal benyttes til.

Som alternative materialer til den klassiske skillevæg, kan du naturligvis anvende beton, mursten eller glasblokke alt afhængig af hvilket udtryk du ønsker, og hvilket formål skillevæggen har. Det er også muligt at lave skillevægge i glas, hvilket kan fungere godt i nogle indretninger.